Puutarhakuvat.fi    New York Cityn Keskuspuisto
 

New York Cityn Keskuspuisto:

 KuvaGalleria:

  KuvaGalleria I

  KuvaGalleria II

 

  SlideShowt:

    SlideShow I

    SlideShow II

   

Info   

 

New Yorkin Keskuspuisto on laaja puistoalue Manhattanin pohjoisosassa. Puisto sijoittuu pohjoisessa ja etelässä 110th Streetin ja 59th Streetin väliin sekä idässä ja lännessä Viidennen Avenuen ja Kahdeksannen Avenuen väliin. Kooltaan puisto on noin 800 m x 4 km eli 3,2 neliökilometriä. 

Puiston perustamisesta Manhattanin pohjoisosaan päätettiin vuonna 1850. Järjestetyn suunnittelukilpailun voittivat maisemasuunnittelijat Frederick Law Olmsted and Calvert Vaux. Tavoitteena oli toteuttaa laaja luonnollinen maisemapuisto, jossa rakennetut osat kuten tiet ja rakennukset sijoitetaan sekä toteutetaan maisemaan ja maastoon soveltuen. Puisto valmistui lopulta vuonna 1873 miljoonien puiden ja muiden kasvien istutuksen jälkeen. Valtaosa kasveista tuotiin läheiseltä New Jerseyn alueelta.

Puiston aluelle on lukuisia lampia, erilaisia urheilukenttiä sekä ravintoloita. Aluella on myös oma pieni metsänsä, jossa on tavattu satoja eri lintulajeja. Alueelta voi vuokrata myös polkupyöriä sekä veneitä retkeilyä varten. 

Puiston historiaan liittyy erilaista vandalismia ja rikollisuutta. Vuonna 1980 perustettiin the Central Park Conservancy puiston elvyttämiseksi ja suojelemiseksi. Nykyisin puisto on rauhallinen ja turvallinen paikka. Kymmenet tuhannet newyorkilaiset ulkoilevat, urheilevat ja viettävät aikaansa siellä päivittäin.

 

https://en.wikivoyage.org/wiki/Manhattan/Central_Park

Map

 


 

 tginfo@top-gardens.net                 © top-gardens.net