Puutarhakuvat.fi    Tullisaaren puisto

 

Tullisaaren puisto:

  Kuvagalleria I

  Kuvagalleria II

  

SlideShowt:

  SlideShow 1

  SlideShow 2

 

 

Info   

 

 

 

Tullisaaren puisto on Helsingin Laajasalossa sijaitseva laaja puistoalue.

Tullisaari sijaitsee Laajasalon pohjoisosassa Tullisaarenselän kallioisella rannalla. Tilan historia ulottuu 1500-luvulle. Sen 1700-luvulla rakennettu päärakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1958 ja 1800-luvun lopulla rakennetuista huviloista ovat jäljellä Aino Acktén huvila ja Deckerin huvila. Tullisaari on rakentunut nauhamaisesti rantaa pitkin kahdelle niemelle. Läntisellä niemellä on metsää ja itäisellä 1800-luvulla perustettu laaja maisemapuisto. Puistossa on runsaasti arvokkaita puita, mm. hienoja tammia, paksukaarnakoivuja, Suomen paksuimmaksi mitatut tervaleppä, metsälehmus ja puistolehmus. Rantaa pitkin kulkee kävelyreitti, jonka varrella on näköalapaikkoja. 

Maisemapuiston lisäksi Tullisaaren itäisellä niemellä oli laaja hyötypuutarha, josta on säilynyt hernepensas ja syreenimaja sekä marjapensaita. Puiston kokonaispinta-ala on 46 ha, josta maisemapuutarhan osuus on noin puolet. Puistoalueen asemakaava on vahvistettu vuonna 1999 ja siinä alue on merkitty kulttuurihistoriallisesti, puutarhataiteellisesti ja maisemakuvallisesti arvokkaaksi suojeltavaksi puistoalueeksi ja osittain lähivirkistysalueeksi. Tullisaari on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö.

Tullisaaressa sijaitsee Aino Acktén huvila. Kauppaneuvos Henrik Borgströmin rakennuttama, vuonna 1877 valmistunut kaunis kaksikerroksinen puuhuvila oli yli 40 vuotta maailmankuulun sopraanomme Aino Acktén kesäasuntona. Aino Acktén vieraina nähtiin lukuisa joukko Suomen kulttuurielämän silloisia vaikuttajia kuten Jean Sibelius, Oskar Merikanto, Albert Edelfelt, Eino Leino ja monet muut suomalaisen kulttuurin edelläkävijät.

http://www.vihreatsylit.fi/?p=1627

http://www.ainoacktenhuvila.fi/kamarifestivaali/huvilan-historia/

Kartta

 

 tginfo@top-gardens.net                 © top-gardens.net
More on net and concerning gardens
Fastest SFTP, FTP and FTPS Client on the Planet, GoFTP FREE