Puutarhakuvat.fi  

 Eiranpuisto
 


 

Eiranpuisto; Helsinki:

  Kuvagalleria I

  

SlideShowt:

   Slideshow 1
  

  

 

 

Info   

 

 

Eiranpuisto


Eiranpuisto sijaitsee Helsingissä vanhan Eiran kulmassa rajoittuen Punavuoreen ja Ullanlinnaan.

Eiranpuisto, alkujaan Eiranpuistikko ja kansan suussa “Kukkapuisto” on syntynyt yhdessä Eiran kaupunginosan kanssa. Vuosien 1905–1907 kaavoitustyön yhteydessä ehdotettiin perustettavaksi pienehköjä viheralueita, joilla saataisiin aikaan vehreää ja vaihtelevaa kaupunkikuvaa.

Eiranpuistikon suunnitelmasta vastasi silloinen kaupunginpuutarhuri Svante Olsson. Puistikkoa voidaan Eiran muiden istutusten ohella pitää edistyksellisenä kaupunkikuvallisena viheralueena. Se oli ja on pieni mannermainen keidas talojen keskellä.Vuonna 1911 kaupunginvaltuusto myönsi määrärahan istutusten perustamiseksi Laivurinkadun ja Tehtaankadun kulmaan. Sen aikainen suunnitelma vastaa pääpiirteiltään puistikon nykyasua.

Varsinainen suunnittelu perustui saksalaisvaikutteiseen puutarha-arkkitehtuuriin. Tähän lienee osaltaan ollut syynä kaupunginpuutarhuri Svante Olssonin pojan Paul Olssonin (1890–1973) valmistuminen puutarha-arkkitehdiksi Köstritzin puutarhakoulusta Saksasta. Puistikko valmistui vuonna 1913.

Eiranpuisto on ollut perinteinen rauhalliseen kävelyyn, katseluun ja istuskeluun tarkoitettu barokkipuistikko, jossa voi rauhoittua puiden siimeksessä ja nauttia vaihtuvasta kukkaloistosta. 

Eiranpuiston alkuperäinen asu on valokuvien ja istutusluetteloiden perusteella ollut hyvin rikas ja monimuotoinen. Sen lajisto on ollut vähintään yhtä laaja ja ainutlaatuinen kuin vanhemmissa puistoissa käytetty. Pieneen puistikkoon on sullottu suuri määrä erilaisia aiheita, jotka kurinalainen sommittelu on kuitenkin pitänyt koossa. Lopputulos on rehevä ja monipuolinen puutarhamaisema.

Puiston näyttävin elementti on kaksi suurta perennaistutusta, joissa kukkivat pitkin kesää upeat, monivuotiset kukat. Keväällä läpikuultavan oranssit atsaleat ihastuttavat suurilla kukillaan ja niitä seuraavat ihanat Helsingin nimikkokukat, syreenit.

Puiston länsilaitaan sijoitettiin vuonna 2000 sinne erinomaisesti sopiva, viehkeä marmoriveistos, Matti Hauptin (1912–1999) Kolme astiaa kantavaa poikaa
vuodelta 1962.


http://www.vihreatsylit.fi/?p=66


 


 tginfo@top-gardens.net                 © top-gardens.net
More on net and concerning gardens
Fastest SFTP, FTP and FTPS Client on the Planet, GoFTP FREE