Puutarhakuvat.fi   

 Ainolan puutarha

 


 

Ainolan puutarha; Tuusula:

  Kuvagalleria I

 


DiaShowt:

  


 

Info   

 

 

 

Tuusulanjärven lähistöllä nykyisen Järvenpään alueella sijaitseva Ainola oli säveltäjä Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti 24. syyskuuta 1904 alkaen.

Ainola muodostui keskeiseksi osaksi Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä, ja Sibeliuksen perheen vuorovaikutus Halosenniemessä asuneen Pekka Halosen perheen, Suvirannassa asuneen Eero Järnefeltin perheen sekä Aholassa asuneen Juhani Ahon perheen kanssa oli vilkasta.

Sibelius kuoli rakkaassa Ainolassaan 20. syyskuuta 1957. Säveltäjän puoliso Aino Sibelius asui kodissa 1960-luvun lopulle asti, ja vuonna 1972 Jean Sibeliuksen tyttäret myivät Ainolan Suomen valtiolle kotimuseoksi. Ainola avattiin yleisölle 1974.

Ainolan puutarha ja viljelykset olivat velkaiselle perheelle alkuvuosina elinehto. Aina 1910-luvun alkupuolelle saakka viljelyalaa oli raivattava Kielomäen lepikkoon tontin lounaisosassa.  Ruumiillinen työ oli Aino Sibeliukselle sopusoinnussa hänen tolstoilaisuutensa kanssa. Säveltäjä tyytyi nauttimaan aherruksen tuloksista.

Kesällä 1905 Ainolassa kukki yksinäinen hernepenkki perunamaan vieressä. Seuraavana vuonna Aino Sibelius testasi jo kolmeatoista eri omenalaatua punaisten- ja valkoisten viinimarjojen ohella ja istutti sireenejä ja kukkia ruusuista alkaen. Laajentunut kasvimaa tuotti jopa tomaattejakin.

Vuonna 1912 hankittu palsta käsitti kymmenen metriä leveän ja yli sata metriä pitkän alueen miltei valmista peltoa, joten varsinainen uudisraivaus päättyi. Ruokatarvikkeiden osalta Ainola oli lopulta huomattavan omavarainen, eikä sadon varastointikaan tuottanut ongelmia hyvän maakellarin ansiosta.

Viljelyala laajeni vuosien kuluessa mansikka- ja juuresmaineen sekä kasvilavoineen niin, että se käsitti koko tontin lounaisreunan, kasvihuoneesta saunan takaa aina nykyisen huoltorakennuksen paikalla sijainneelle tenniskentälle saakka. Joitakin Ainolan tuotteita riitti myös yli oman tarpeen. Aino Sibeliuksen näyttelyissä palkittuja omenoita, samoin kuin mustia viinimarjoja, saivat nauttia niin sukulaiset kuin ystävätkin.

Kartta

http://www.sibelius.fi/suomi/ainola/ainolan_puutarha-_ja_piha-alueet.html


 
 tginfo@top-gardens.net                 © top-gardens.net
More on net and concerning gardens
Fastest SFTP, FTP and FTPS Client on the Planet, GoFTP FREE